Hvad arbejder SSP ud fra
SSP arbejder med trivselsfremmende og kriminalitetsforebyggende aktiviteter inden for rammerne af den Sammenhængende Børne- og Ungepolitik.
I Silkeborg Kommune er visionen at ’Alle skal med! – sammen skaber vi det gode børne- og unge liv’ og målene er at:
- Vi vil styrke børn og unges muligheder for at lære så meget de kan
- Vi vil understøtte trivsel og sundhed for børn og unge
- Vi vil styrke børn og unges naturlige lyst til leg, kreativitet og bevægelse
Som fagprofessionelle står vi på en anerkendende, systemisk tilgang, som er beskrevet i det kommunale ’Mindset for inklusion’ for 0-18 års området:
- At hvert enkelt menneske skal respekteres som det er, herunder at alle har ret til tryghed, anerkendelse og en følelse af samhørighed med andre.
- At alle i Silkeborg Kommune er inkluderet som en ligeværdig del af fællesskabet.
- At fagpersoner og frivillige har eller kan opsøge den tilstrækkelige viden til at forstå udfordringer og problemer, de møder, ud fra de sammenhænge og relationer de er opstået i og agere i forhold til dem.
Det trivselsfremmende og kriminalitetsforebyggende arbejde i SSP regi bygger dermed på visioner og mål for alle børn og unge i Silkeborg Kommune og på værdier, som skal kendetegne samarbejdet om opgaven mellem børn og unge, forældre, fagprofessionelle, rådgivere mm.
Kernebegreber i den sammenhæng er, at vi anerkender børn, unge og forældre som eksperter på egne vegne, at vi handler på baggrund af den bedst tilgængelige viden og data såvel fra praksis, som fra forskning og at vi indgår i professionelle og lærende samarbejder mono- og tværfagligt for at få alle børn og unge med.
Læs mere om SSP's historie og indsatser
Organisering af SSP-samarbejdet i Silkeborg kommune
I hverdagen er SSP-arbejdet organisatorisk forankret decentralt hos den enkelte skoleleder, og centralt i Skoleafdelingen hvor den kommunale SSP-konsulent er ansat.
SSP-opgaven løses i et tæt samarbejde mellem politiet, folkeskoler, privat/friskoler og uddannelsesinstitutioner i Silkeborg Kommune, Børne- og Familieafdelingen samt øvrige relevante lokale aktører.
SSP-arbejdet indgår i en større organisatorisk kontekst og organiseres i forskellige netværk. De forskellige netværk er beskrevet nedenfor.