Skip til hoved indholdet
    Hjem Unge og nikotinprodukter

Unge og nikotinprodukter

Få mere at vide om unges brug og eventuelle afhængighed af nikotinprodukter.

Der er se seneste år set en bemærkelsesværdig stigning i andelen af børn og unge, som prøver nikotinholdige produkter som snus og nikotinposer eller e-cigaretter som eksempelvis Puff bars.

Dette er bekymrende, da nikotinen er særligt skadeligt for børn og unge.

Der kan være flere grunde til at børn og unge begynder at bruge nikotinprodukter.

Det kan have med familieforhold og vennekreds at gøre, men ofte er årsagen til at mange unge begynder at bruge nikotinprodukter at de er nysgerrige og gerne vil være en del af fællesskabet omkring nikotin.

Nye undersøgelser viser, at børn og unge fortæller, at deres forældre advarer om sanktioner, hvis de begynder at ryge, men at forældrene i højere grad tolererer, hvis de bruger snus-lignende produkter, selv om begge dele er afhængighedsskabende og skadelige.

Der er derfor et behov for at gøre forældre opmærksomme på, at deres børn udsættes for helt nye produkter, der ikke fandtes, da de var unge.

Derfor ønsker SSP-samarbejdet i Silkeborg er udbrede viden til forældre og besvare centrale spørgsmål vedrørende de to mest benyttede nikotinprodukter blandt unge: Snus og engangs e-cigaretter (puff bars).

Webinar om unges brug af snus og andre nikotinprodukter

På Sundhedshusets hjemmeside kan du se webinaret ”Hvad ved du om snus, puffbars og andre nikotinprodukter", de har også en målrettet informationsside til unge mellem 15 og 25 år:

Gå til Sundhedshusets webinar om unges brug af snus og andre nikotinprodukter

Gå til Sundhedshusets side målrettet unge 15-25 år

Vigtig viden om e-cigaretter

Vape kommer fra den amerikanske betegnelse ’Vapor’ og betyder damp.

At “vape” er at dampe på en elektronisk cigaret – også kaldet en e-cigaret.

En “vape pen” er et udtryk, der ofte bliver brugt om en elektronisk cigaret eller e-cigaret.

Vape bliver også brugt som udtryk om f.eks. E juice – der også kaldes E væske – som er aromaen blandet med en nikotinbase, der giver smagen i dampen i en e-cigaret.

Det er meget individuelt, hvor meget en person har brug for af mængde nikotin.

Aromaerne er dog ikke lovlige at forhandle i Danmark.

Ja, det er ulovligt at sælge elektroniske nikotinprodukter med andre smage end tobak og mentolsmag i Danmark.

Generelt må ingen produkter under tobakslovgivningen indeholde søde smagsstoffer udover de to smage.

Dog er det let at anskaffe i udlandet til eget forbrug, hvilket ikke er ulovligt, hvis man er voksen.

Derudover SKAL tobaksprodukter i Danmark have en neutral indpakning med danske sundhedsadvarsler på emballagen. Hvis sundhedsadvarsler ikke er synlige, kan du altid være sikker på, at det er et ulovligt produkt at sælge i Danmark.

Alle nikotin produkter er ulovlige at sælge til børn under 18 år i Danmark.

Desværre er ikke alle butikker gode nok til at bede om ID, og nogle butikker sælger også de ulovlige produkter, selvom det ikke er tilladt.

Produkterne er også lette at købe gennem e-handel, hvor køberen blot skal tilkendegive, at de er over 18 år. Dette kontrolleres ikke yderligere.

En Puff bar og andre e-cigaretter har typisk en størrelse som er lidt større end et USB stik eller en lighter, og er enten cylinder formet eller aflang og firkantet.

Da loven i Danmark foreskriver, at nikotinprodukter skal have en neutral indpakning, danske advarsler og kun må smage af tobak og mentol, er det let at kende et ulovligt produkt.

Derudover skal produkterne have en sikkerhedsknap, som skal slå fra, før produktet kan bruges.

Der findes mærker af e-cigaretter som har en sort indpakning, sikkerhedsknap og smager af mentol. Det er dog sjældent, at børn og unge bruger disse.

Så hvis produktet har farver, smag af slik og kan bruges ved blot at suge direkte i den, kan du være sikker på, at produktet ikke er handlet lovligt i danske butikker.

Børn og unge introduceres oftest til engangs-vapes igennem deres netværk.

Ofte venner fra skolen, fritidsinteresser eller sport. Det er her deres nysgerrighed og eksperimenterende forbrug starter.

Nogle gange køber de deres engangs-vapes af venner og bekendte, andre gange bliver produkterne solgt illegalt i kiosker og andre butikker, som har en god fortjeneste på de ulovlige produkter.

Det kan også være en person over 18 år, der køber produktet, og sælger det videre gennem deres netværk og sociale medier for at tjene penge.

Den måde, engangs-vapes bliver solgt på, minder meget om den måde, kriminelle handler med ulovlige stoffer.

Nogle unge har oplevet at blive kontaktet og introduceret til engangs-vapes uden at vide, hvad de egentlig køber.

Engangs-vapes er ikke ulovlige at købe, men al salg af e-cigaretter med smag af andet end tobak og mentol blev ulovligt 1. april 2022.

Salg af puff bars straffes med en bøde på 10.000 kroner første gang, 20.000 kroner anden gang og 40.000 kroner tredje gang.

Det kan derfor blive dyrt, hvis man vælger at tjene penge på den ulovlige handel.

Derudover er det et problematisk skråplan for unge, hvis de begynder at tjene penge på illegal handel, da de herved kriminalisere sig selv.

Det sker også, at bagmændene bag importen af de ulovlige produkter er organiserede kriminelle, som unge ikke bør komme i kontakt med, da de herved risikerer at blive en del af et kriminelt netværk, som kan udnytte dem til andre kriminelle handlinger.

Forskningen viser, at personer, der vaper, har større risiko for at begynde at ryge almindelige cigaretter.

Nikotin er meget skadeligt for den unge hjerne og skader også hjertet, hjernen og immunsystemet. Derfor er det en god idé at tænke sig meget grundigt om, inden man begynder at vape.

For nogle unge har det haft store konsekvenser at sælge og købe engangs-vapes med smag. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom, når nogle introducerer produktet for dig eller ønsker at sælge det til dig.

E-cigaretter indeholder nikotin, som er et meget vanedannende stof.

Nikotin er faktisk lige så afhængighedsskabende som kokain.

Når man bruger nikotin, vil hjernens belønningssystem få et kick af nikotinen. Og hjernen er vild med nikotin, fordi det frigiver stoffet dopamin.

Dopamin er et glædesstof. Det er det samme stof, der frigives, når vi spiser god mad og chokolade, når vi lykkes med noget eller griner og har det sjovt sammen med vennerne.

Når kroppen får nikotin, sker der en kemisk tilfredsstillelse, hvor hjernens belønningssystem bliver snydt, så man tror, man har gjort noget godt og behageligt.

Derudover aktiveres både en social og en psykologisk afhængighed.

Forskningen viser, at personer, der vaper, har større risiko for at begynde at ryge almindelige cigaretter.

Nikotin er meget skadeligt for den unge hjerne, og skader også hjertet, hjernen og immunsystemet. Derfor er det en god idé at tænke sig meget grundigt om, inden man begynder at vape.

I Sundhedshuset i Silkeborg tilbyder de gratis vejledning til unge mellem 15-25 år i at blive røgfri, snusfri og nikotinfri.

Læs mere på sundhedshusets hjemmeside:

Der findes mange gode videnskilder med information om e-cigaretter. Nedenfor henviser vi to et par stykker, samt nogle programmer fra DR.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk

Viden om e-cigaretter på sst.dk

Viden om nikotinprodukter og deres skadevirkninger på sst.dk

Indenrigs- og Sundhedsministeriet på sum.dk

Fakta ark om Forbud mod smagsstoffer i e-cigaretter og tobak (pdf)

Videoer på dr.dk

Udsendelse fra programmet Kontant: Puff bars - nikotin til børn

DR.dk Explainer: Er nikotin farligt?

Sundhedshuset i Silkeborg

Webinar om unges brug af snus og andre nikotinprodukter

Se kontaktpersoner i SSP-samarbejdet